Armaturen

Een armatuur is een constructie voor een of meerdere lampen. Ze hebben altijd een of meer fittingen met bijbehorende lichtbron. Er zijn niet alleen staande armaturen, maar ook armaturen die aan de wand of aan het plafond bevestigd kunnen worden. Sommige armaturen zijn verstelbaar, zodat je naar wens de lichtrichting kan aanpassen.

De armaturen van staande lampen en schemerlampen kunnen een kamer sfeervol aankleden en soms is het handig om een goede verlichting van bovenaf te hebben, bijvoorbeeld boven de eettafel of in de keuken. Op dat moment is het passend als het armatuur overeenkomt met de stijl van de keuken. Uiteraard zijn hier heel veel mogelijkheden in en is het naar aanleiding van persoonlijke smaak, welke armatuur men de voorkeur geeft.

Net als vele armaturen worden de meeste allemaal machinaal gemaakt. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de armaturen van de wel bekende spotjes dan worden wordt er stukje bij beetje volgens een gestructureerde werkwijze steeds een deel uit het aluminium geslepen. Als laatst wordt dan ook het gat voor de lamp zelf gemaakt. Om je een beeld te geven hoe dit precies werkt hebben we hiervan een voorbeeldfilmpje hieronder geplaatst: